Veden laatu
Vedenlaatutiedot kuukausittain ja jakelualueittain löytyvät tämän sivun alalaidan linkistä.
Valtakunnalliset vesijohtoveden laatutiedot löytyvät vesi.fi -sivustolta. Tutustu vesihuoltolaitosten tunnuslukuihin https://www.vesi.fi/vesihuoltolaitosten-tunnusluvut/. Kuopion Veden tietoihin pääset kirjoittamalla hakukenttään organisaatioksi Kuopion Vesi Oy .
Veden käsittely
Kuopion kaupunkialueelle ja sitä ympäröiville vesiosuuskuntien alueille talousvesi tulee kahdelta päävedenottamolta. Vesi on pääosin rantaimeytyvää tekopohjavettä. Maaseututaajamissa Vehmersalmella, Karttulassa, Melalahdessa, Nilsiässä, Maaningalla ja Juankoskella juodaan pohjavettä ja alueilla on paikalliset vedenottamot. Siilinjärvellä kirkonkylälle vesi tulee kahdelta vedenottamolta ja Vuorela-Toivala -alueelle yhdeltä ottamolta. Ottamoiden vesi on pohjavettä.
Talousveden laadun kannalta tärkein vedenkäsittelyprosessi tapahtuu raakaveden muodostumisalueella harjussa, kun sadevedestä muodostuva pohjavesi sekä järvivedestä rantojen kautta imeytyvä tekopohjavesi muodostuvat. Suotautumisen aikana maaperä poistaa vedestä tehokkaasti humusta ja mikrobeja.
Rantaimeytyksen prosessit ovat samankaltaisia kuin pohjaveden muodostumisessa. Ne tapahtuvat kuitenkin pohjaveden muodostumista nopeammin, minkä vuoksi vettä voidaan tuottaa rantaimeytyksellä suurempia määriä. Imeytyminen harjuun käynnistyy, kun hyvin vettä johtava harju rajautuu vesistöön ja vedenotto aloitetaan. Suotautumisen aikana järviveden laatu muuttuu pohjaveden kaltaiseksi. Suotautumisaika vaikuttaa tekopohjaveden laatuun ja käsittelytarpeeseen.
Veden suotautuminen harjussa kuluttaa happea. Hapeton vesi puolestaan liuottaa maaperästä rautaa ja mangaania, jotka on molempien kaupunkialueen päävedenottamoiden raakavedestä poistettava. Käsittelyn jälkeen vesi desinfioidaan klooraamalla ja ultraviolettivalolla ennen kuin se johdetaan käyttöön. Desinfiointi tehdään, jotta veden mikrobiologinen laatu voidaan turvata verkoston viimeisellekin asiakkaalle. Maaseututaajamien pienemmillä ottamoilla pohjaveden käsittelyksi riittää ainoastaan pH:n nosto ja desinfiointi ultraviolettivalolla. Siilinjärven ottamoilla veden käsittelynä on pehmennys, raudan ja mangaanin poisto sekä desinfiointi ultraviolettivalolla.
Veden laatu
Kuopion Vesi Oy toimittaa vettä omille toiminta-alueilleen sekä useiden vesiosuuskuntien alueille. Kaikki vedenjakelualueet löytyvät kartalta alla olevasta linkistä.
Veden laatua seurataan talousvesiasetuksen (1352/2015) https://www.kuopionvesi.fi/wp-content/uploads/2023/01/Vedenjakelualueet_2023-1.pdf mukaisen ja terveydensuojeluviranomaisen hyväksymän valvontatutkimusohjelman mukaisesti. Terveydensuojeluviranomaisena Kuopiossa toimii kaupungin ympäristöterveyshuolto ja Siilinjärvellä kunnan ympäristöterveyshuolto. Valvontatutkimusohjelman mukainen seuranta kattaa kaikki vedenjakelualueiden vedenottamot, vedenkäsittelylaitokset sekä verkostot. Lisäksi Kuopion Vesi tekee omavalvontana veden laadun tarkkailua kaikilla omilla vedenottamoillaan sekä vesijohtoverkostossa.
Kuopiossa talousveden laatua uhkaavien riskien arviointi on tehty maailman terveysjärjestö WHO:n ns. Water Safety Plan (WSP) –periaatteen mukaisesti niin, että kaikkien vedenjakelualueiden vedentuotantoketjun vaiheet aina vedenhankintalähteeltä kuluttajan hanaan saakka on käyty yksityiskohtaisesti läpi. Työssä on tunnistettu ja arvioitu talousveden laatua uhkaavat vaaratekijät sekä määritelty, miten niitä hallitaan, jotta talousveden turvallisuus voidaan taata. Riskien arviointi perustuu terveydensuojelulakiin ja se on toteutettu yhteistyössä viranomaisten kanssa. Terveydensuojeluviranomainen on hyväksynyt riskinarvioinnin vuoden vaihteessa 2020-2021.
Myös Siilinjärven vedenjakelualueiden riskinarviointi on tehty WSP-periaatteen mukaisesti ja terveydensuojeluviranomainen on hyväksynyt riskinarvioinnin (2019). Siilinjärven vedenottamoilla on raakaveden korkean kalkkipitoisuuden vuoksi käytössä veden pehmennys. Tämän vuoksi valvotaan myös veden kovuutta. Sosiaali- ja terveysministeriön talousvesiasetuksessa 1352/2015 vedenkovuus on muuttuja, joka tulee määrittää ja josta tulee tiedottaa vedenkäyttäjille vähintään kerran kuudessa vuodessa.
Veden laatu täyttää kaikilla vedenjakelualueilla hyvin talousvesiasetuksen mukaiset laatuvaatimukset ja laatutavoitteet.
Tietoa veden laatuominaisuuksista löydät tästä linkistä.
Vedenlaatutiedot jakelualueittain löytyvät alla olevista linkeistä.
Vedenlaatutiedot kuukausittain 2024